بَنِه یا پسته کوهی (به گویش محلی کردی: داره بن، برخی مناطق کردنشین دیگر آن را ون میخوانند.) درختی است کهن سال و با عمر طولانی که در برخی موارد به ۳۰۰ سال هم میرسد به ارتفاع قریب به ۵ متر که در برخی مناطق کوهستانی ایران یافت میشود.
شاخههای این درخت سفید کمی مایل به خاکستری است. این درخت نیز مانند سایر درختهای کوهستان مانند: کُنار، کُور و سمر، کِرت، کُوهِنگ، سَلَم و غیره، در زمان قدیم مردمان از هیزم این درختان برای پخت و پز در مناطق مختلف کوه کم و بیش استفاده می کردند، اما بیشتر در قلههای پرارتفاع، پرتگاها، نرگها و سرگردها ومناطق دور دست کوهستانی میروید.
نام علمی آن Pistacia atlantica میباشد که یکی از وایتههای مهم آن Pistacia atlantica var.kurdica یا همان «ون» است. ارتفاعش تا ۷ یا ۹ متر نیز رسیده است در بعضی از مناطق کوهستانی مانند کردستان ایران به میوه آن «قزوان» میگویند که برای خوشبو کردن دوغ و روغن حیوانی و همچنین در درست کردن ترشی استفاده میکنند. درخت بنه منبع تولید شیره سقز است.
سقز که در گویش کردی منطقه بانه به آن (بنِشت) گفته میشود صمغی به رنگ سبز خیلی روشن، غلیظ و بسیار چسبنده است که استفاده دارویی فراوان داشته و به عنوان یک ملین قوی در درمان یبوست و درمان ناراحتیهای گوارشی استفاده میشود . ۲۵ درصد از شیره سقز حاوی روغن پر ارزش و صنعتی تربانتین است که کاربردهای فراوانی در صنعت دارد. علاوه بر این از شیره سقز در تهیه آدامس، عطر، خوشبوکنندهها، حشره کشها و در صنعت داروسازی در تهیه نرم کنندهها و ضدعفونی کنندهها استفاده میشود. علاوه بر این در صنعت پلاستیک سازی، تهیه واکس کفش و چرم و صنعت چاپ مورد استفاده قرار میگیرد. بعلت نبود صنایع تبدیلی مناسب، اکثر سقز تولیدی در ایران به خارج از کشور صادر گردیده و به عنوان مواد پایه بسیاری از صنایع فوقالذکر بکار برده میشود.