در تاریخ 28 آذر ماه 1389 مجلس با 137 رای موافق، 31 رای مخالف و 18 رای ممتنع از 223 نماینده حاضر،با ایجاد 14 منطقه ویژه اقتصادی موافقت کرد که بانه هم یکی از مناطق ذکر شده در این لایحه بود.
اولن سوالی که به ذهن می رسد اینست که منطقه ویژه اقتصادی چیست؟
قانون تشکیل و اداره منطقه ویژه اقتصادی قانونی است که در پنجم آذز ماه سال 1384 به تصویب مجلس رسید و به مجلس اجازه می دهد تا مناطقی را به عنوان مناطق ویژه اقتصادی تعیین کند.این مناطق دارای تسهیلاتی برای ورود و خروج کالا می باشند و هدف شکوفایی اقتصادی منطقه به طور عام است.
ماده یک این قانون هدف تشکیل مناطق ویژه اقتصادی را به طور عام مشخص می کند.
ماده 1- به منظور پشتیبانی از فعالیتهای اقتصادی و برقراری ارتباط تجاری بین المللی و تحرک در اقتصاد منطقه ای و تولید و پردازش کالا، انتقال فناوری، صادرات غیرنفتی ، ایجاد اشتغال مولد و جلب و تشویق سرمایه گذاری داخلی و خارجی ، صادرات مجدد ، عبور خارجی (ترانزیت) و انتقال کالا (ترانشیب) به دولت اجازه داده می شود در شهرستانهایی که استعداد و توان لازم برای تحقق اهداف مذکور را دارند مناطقی را با عنوان منطقه ویژه اقتصادی ایجاد نماید.
فرق منطقه ویژه اقتصادی با منطقه آزاد تجاری چیست؟
اما در مقابل تعریف دیگری با نام منطقه آزاد تجاری داریم که تعداد این مناطق نسبت به مناطق ویژه اقتصادی بسیار کمتر است.مناطق ویژه اقتصادی، محدوده های حراست شده ای هستند که در این مناطق تعدادی از قوانین کشور متبوع نادیده گرفته می شود و تسهیلات و معافیت های مالیاتی شامل واردکنندگان و صادر کنندگان می شود.
در مناطق ویژه اقتصادی جهت شکوفایی اقتصادی منطقه و ایجاد اشتغال تسهیلاتی برای واردکنندگان و صادر کنندگان در نظر گرفته شده است مواد اولیه و قطعات ماشینهای خارجی می توانند بدون تشریفات گمرکی وارد مناطق ویژه شوند اما به محض خروج از منطقه ویژه و ورود به بقیه کشور شامل قوانین واردات کالا می شوند.این قانون تضمین می کند که تولید کنندگان می توانند بدون عوارض گمرکی کالاها و محصولات خود را در منطقه ویژه تولید کنند.
در مجموع، هدف این قانون جذب سرمایه سرمایه گذاران داخلی و خارجی در مناطق ویژه و همچنین شکوفائی اقتصادی و افزایش تحرک واردات و صادرات و ایجاد اشتغال است.اما تا تبدیل این قانون به یک طرح عملی مقداری زمان لازم است.همچنین با توجه به تعداد زیاد مناطق ویژه اقتصادی در کشور رقابت برای جذب سرمایه گذار، بالا خواهد بود. همچنین زیرساخت هایی همانند بزرگراه ،تفکیک اراضی و ساخت انبارهای عمومی برای ترخیص کالا در این مناطق حیاتی است و فاکتور مهمی در جذب سرمایه گذار خواهد بود.
بانه به دلیل وجه ی اقتصادی که در این چند سال پیدا کرده است شانس خوبی از این نظر دارد اما متاسفانه جاده بانه به هیچ عنوان جوابگوی ترافیک فعلی آن هم نیست چه برسد به افزایش چند ده درصدی آن در آینده.
منتظر خواهیم ماند تا ببینیم این طرح چگونه در بانه به اجرا در خواهد آمد.
درباره مهدی موسوی
مهدی موسوی یکی از مدیران بانه پدیا است.قبلا در مورد تکنولوژی در سایتهای مختلفی می نوشت اما اکنون بیشتر به برنامه نویسی و طراحی نرم افزار مشغول است.از سال 90 در شرکت ژیار سافت به کار مشغول است.
روژان۱۳۸۹/۱۰/۹ [۰۸:۲۸:۴۴ ب.ظ]
اول از همه تبریک میگم.این نکته را هم بگم که اگه دولت کمک نکنه ودر ساخت جاده وهتل وبزرگراه و...به توسعه بانه رسیدگی نکنه واقعا کم لطفی میکنه.
خسرو ۱۳۸۹/۱۰/۱۷ [۱۰:۴۵:۵۵ ب.ظ]
اول به تمام همشهريان خوبم تبريك ميگم . اين منطقه ويژه اقتصادي مطمئنا بر اقتصاد بانه تاثير ميگذارد حالا بد و خوبشو كاري ندارم اين قسمتش مهمه كه چه كساني در اين منطقه ويژه اقتصادي سرمايه گذاري ميكنند . سرمايه داران بانه يا .... بايد ما تلاش كنيم كه سرمايه داران بومي خودمان را ترغيب كنيم تا در اين منطقه ويژه اقتصادي سرمايه گذاري كنند نه در جاي ديگه و نه افرادي ديگه در اين منطقه .با تشكر
هوشیار۱۳۸۹/۱۰/۲۰ [۰۲:۰۹:۱۸ ق.ظ]
امیدوارم با اجرای این تحول عظیم اقتصادی بانه به یک منظقه فوق پیشرفته تبدیل بشه چون لیاقتشو داریم
لوک ۱۳۹۰/۱/۱۱ [۱۰:۲۱:۳۸ ق.ظ]
سلام به نظر من هیچ فرقی در رونق گرفتن بازار منطقه نداره . این یکی از سیاستهای دولت برای پاینن آوردن وضعیت رفاهی واقتصادی در این شهرستان است . من تعجب می کنم که تبدیل یه شهر کوچک فاقد هر گونه امکانات و شهری که با ی روز بسته شدن مرزهای شهرهای دور و برش هیچ حرفی واسه گفتن نخواهد داشت ، می تونه به یه منطقه آزاد تبدیل بشه . کردها دلشون به چی خوشه . وقتی که تله کابین یه شهر شمال ایران به اندازه تمام گردشگرهای بانه ازش استقبال میشه ..............
رازاو۱۳۹۰/۱/۲۲ [۰۹:۲۸:۲۴ ق.ظ]
با گذشت یکسال از تبدیل شدن بانه به منطقه ویژه چیزی جز ساخت چندتا توالت عمومی جهت مسافران عزیز و خراب شدن اسفالت داخل شهروخطکشی نشدن جاده گردنه خان ندیده ایم .احسنت بر این همه پیشرفت .........
محمد۱۳۹۰/۳/۲۰ [۱۱:۰۱:۵۵ ق.ظ]
با عرض سلام
من یه سوال دارم که اگه کسی جوابشو بده ممنون میشم.
واردات خودروهای خاجی به بانه آزاد شده؟
سامره ند خزر۱۳۹۰/۳/۲۳ [۰۴:۱۹:۱۱ ب.ظ]
(موفقیت بسیار بزرگی برای ما است .وبه امید بزرگترش)
سردار ۱۳۹۰/۹/۲۹ [۰۳:۲۰:۴۹ ب.ظ]
به نظر من بانه شهری است که برای مردم کردستان بزرگ ارزش مهمی داراست به امید خدای بزرگ پایدار می ماند برای مردم محروم کردستان
محسن۱۳۹۰/۱۰/۲۶ [۰۴:۱۸:۵۸ ب.ظ]
من بشدت تمايل به سرمايه گذاري در اين منطقه رو دارم
زانیار۱۳۹۰/۱۰/۲۸ [۰۵:۴۳:۵۹ ب.ظ]
به نظر من کار خوبی است ولی اگر سرمایه گزاری لازم انجام شود
البته اگر بومی باشند
محسن شریفی۱۳۹۰/۱۲/۲۲ [۰۹:۰۸:۲۸ ق.ظ]
بانه بهترین شهر است
من یه سوال دارم که اگه کسی جوابشو بده ممنون میشم.
واردات خودروهای خاجی به بانه آزاد شده؟
البته اگر بومی باشند