تلفن های هوشمند امروزه به وسیله ای محبوب و ضروری برای بسیاری از مردم تبدیل شده اند، به گونه ای که گاهی نبود آن شما را انجام کارهای روزمره باز می دارد! سیر پیشرفت تلفن های هوشمند بسیار سریع بوده است. با مراجعه به مراکز فروش این دستگاه ها متوجه خواهید شد که مدل های بسیار زیادی در ویترین مغازه ها موجود می باشد که اطلاع از مشخصات آنها و فهم اعداد و ارقام در مورد آنها ممکن است باعث سردرگمی شما شود. در این مقاله سعی می شود به بررسی تلفن های هوشمند بپردازیم و با بررسی ویژگی های آنها شما را کمک کنیم که بتوانید وسیله مورد نیاز خود را بدون دغدغه تهیه کنید. این راهنما به صورتی است که با یک بار مطالعه دقیق شما می توانید به مرکز فروش مراجعه کرده و با بررسی مدل های موجود تلفن خود را انتخاب کنید.
سیم کارت:
تمام سیم کارت های شبکه GSM و نیز بسیاری از سیم کارت های تلفن های CDMA (این نوع شبکه در ایران موجود نیست) دارای سیم کارت های جداشدنی هستند. سیم کارت ها دارای یک شماره کاربری ویژه هستند که تلفن شما را به شبکه بیسیم خاصی (مانند ایرانسل یا همراه اول) که شما از آن استفاده می کنید متصل می کنند. در تئوری، همه سیم کارت ها می توانند از روی گوشی برداشته شده وداخل گوشی دیگری قرار داده شوند. متاسفانه تعدادی از تلفن های هوشمند (Smartphones) به صورت قفل شده عرضه می شوند. به این معنی که شما نمی توانید با عوض کرن سیم کارت شبکه بیسیم مورد استفاده خود را عوض کنید. شرکت های سازنده، گوشی های خود را قفل می کنند تا مانع تعویض سیم کارت شوند زیرا این کار می تواند موجب آسیب رساندن به گوشی گران قیمت در حال استفاده شود. نمونه بارز این نوع گوشی، گوشی iPhone است.
اگر شما قصد تعویض سیم کارت خود را هنگام مسافرت به یک کشور خارجی دارید، باید اطمینان حاصل کنید که گوشی شما از نوع غیر قفل شده آن باشد. این نوع گوشی ها به آسانی در دسترس هستند. زمانی که یک تلفن هوشمند قفل نشده داشته باشید، آزاد خواهید بود در هر زمان که دوست داشتید سیم کارت و شبکه بیسیم مورد استفاده خود را عوض کنید. در غیر این صورت هنگام خروح از کشور باید مراقب باشید که در صورت استفاده از گوشی به همراه سیم کارت قفل شده آن، نرخ رومینگ بین الملل برای شما محاسبه خواهد شد.
چشم انداز تکنولوژی
تکنولوژی گوشی های هوشمند به شدت در حال پیشرفت است. برای کمک به شما در دنبال کردن این سیر سریع پیشرفت، این خلاصه چشم انداز تهیه شده است. این نوشته به صورت دقیق و روشن نحوه ی عملکرد هر کدام از اجزای اساسی در گوشی های هوشمند را توضیح می دهد. ما همچنین برای جزئیات بیشتر یک مجموعه از ویژگی های تکنیکال را که به شما کمک می کنند تا بفهمید دقیقا به چه اجزایی در گوشی هوشمند خود نیاز دارید، تهیه کرده ایم.
1- صفحه نمایش گوشی های تلفن هوشمند:
بدون توجه به اینکه شما قصد دارید از گوشی هوشمند خود چگونه استفاده کنید، انتخاب گوشی که متناسب با نیازشما باشد از موارد اساسی است که رضایت شما در دراز مدت را به همراه خواهد داشت. فاکتورهای زیادی هستند که به شما کمک می کنند تا بفمید کدام صفحه نمایش می تواند به بهترین صورت نیازهای حال و آینده شما را برآورده کند. مهمترین آنها عبارتند از:
روشنایی (توانایی صفحه برای نمایش در فضای بیرون یا در حضور نور روشن)
نرخ کنتراست یا هم سنجی (توانایی صفحه برای نمایش در فضای داخل اتاق یا در حضور نور کم)
عمق رنگ (تعداد کل رنگ هایی که صفحه نمایش می تواند نمایش دهد )
اندازه صفحه نمایش(به صورت قطری اندازه گیری می شود)
رزولوشن(تعداد کل پیکسل های موجود در صفحه )
چگالی پیکسل( عدد کلیدی که شارپی - sharpness و وضوح صفحه نمایش را بیان می کند)
مقاومت تابش- Glare Resistance (میزان حساسیت صفحه نمایش دربرابر نقایص کلی را بیان می کند)
تکنولوژی صفحه نمایش(نحوه عملکرد صفحه نمایش)
ترکیب تمام این فاکتورها به همراه یکدیگر کیفیت کلی صفحه نمایش را تعیین می کند. در ادامه هر کدام از این موارد به صورت جزئی بررسی می شوند.
روشنایی:
روشنایی یا درخشندگی صفحه نمایش بر اساس مقدار نور متصاعد شده که توسط واحد شمع در مترمربع اندازه گیری می شود(cd/m2)، مشخص می شود.هرچه روشنایی صفحه نمایش بیشتر باشد صفحه نمایش بهتری خواهید داشت. در روشنایی خورشید (محیط های بیرون و یا محیط داخلی با نور زیاد) برای تولید تصویر با کنتراست مناسب، به صورتی که بتوان تصاویر را به صورت واضح بر روی صفحه نمایش مشاهده کرد، به صفحه نمایش های روشن تر نیاز است. صفحه نمایش بیشتر تلفن های هوشمند دارای روشنایی در رنج 200 تا 550 شمع در متر مربع هستند. برای مقایسه باید بدانید که تلویزیون های HDTV دارای رنج روشنایی از 450 تا 1000 شمع در متر مربع هستند. برای اینکه دید مناسبی در حضور نور مستقیم خورشید داشته باشید نیاز به روشنایی حداقل 450 شمع در متر مربع هستید.
نرخ کنتراست یا هم سنجی:
نرخ کنتراست تفاوت بین روشنایی سفید و تیرگی رنگ سیاه که صفحه نمایش قادر به نمایش آن است را نشان می دهد. صفحه نمایش با نرخ کنتراست بالا تصاویر واضح تولید می کند که تغیرات رنگ در آن لطیف و خواندن متن بر روی آن بسیار آسان است. کنتراست معیار بسیار خوبی است که قابیلت خواندن متن بر روی صفحه نمایش تلفن هوشمند را مشخص می کند. با توجه به تکنولوژی استفاده شده در صفحه نمایش، نرخ کنتراست در تلفن های هوشمند می تواند از چند صد تا ده ها هزار به یک باشد(مثلا 10000:1).
صفحه نمایش پایه: نرخ کنتراست کمتر از 1000:1
صفحه نمایش استاندارد: نرخ کنتراست بیشتر از 1000:1
صفحه نمایش کارا: نرخ کنتراست بیشتر از 10000:1
عمق رنگ:
عمق رنگ عبارت است از تعداد رنگ هایی که وسیله می تواند بر روی صفحه نمایش خود نمایش دهد. هر چه عمق رنگ بالاتر باشد صفحه نمایش بهتر خواهد بود. برای تلفن های هوشمند، صفحه نمایش با قابلیت نمایش 65536 رنگ را میتوان انتظار داشت؛ که این به معنی رنگ 16 بیتی می باشد. وسیله با کارایی بالا قابلیت نمایش تا 16.7 میلیون رنگ را می تواند داشته باشد.
اندازه صفحه نمایش:
مشخص کردن اینکه کدام اندازه صفحه نمایش برای شما مناسب است به مصالحه ای بین قابلیت خوانا بودن و واضح بودن صفحه نمایش و نیز قابلیت حمل آن نیاز دارد. اگر تلفن شما دارای صفحه نمایش بسیار کوچک باشد، استفاده و خوانایی آن دشوار خواهد بود. از سوی دیگر اگر تلفن شما دارای صفحه نمایش بسیار بزرگ باشد، نگه داشتن آن توسط دو دست یا نگهداری آن در جیب و کیف مشکل خواهد بود. صفحه نمایش به صورت قطری اندازه گیری می شود(فاصله دو گوشه روبرو به صورت قطری). شرکت های تولید کننده تلفن هوشمند در حال حاضر صفحه نمایش هایی در اندازه های 2.2 اینچ (56میلی متر) تا 5 اینچ(127 میلی متر) دارند. معمولترین تلفن های هوشمند حداقل دارای صفحه نمایش 3.5 اینچی(89 میلی متری) هستند. مشاهده و استفاده از صفحه نمایش های کوچکتر از 3.5 اینچ(64 میلی متر) سخت و دشوار است. در این گونه صفحه نمایش های کوچک، به بزرگنمایی های مکرر در هنگام استفاده از تلفن نیاز خواهید داشت. برای کاربران، این کار تجربه ای خسته کننده خواهد بود. این مشکل مخصوصا برای افراد مسن تر یا افرادی که دارای مشکلات بینایی هستند، حادتر است. سازندگان تلفن های هوشمند صفحه نمایش های خود را در گروه های زیر دسته بندی می کنند:
صفحه نمایش کوچک: کوچکتر از 3 اینچ
صفحه نمایش متوسط: بین 3 تا 4 اینچ
صفحه نمایش بزرگ: بزرگتر از 4 اینچ
ترکیب اندازه صفحه نمایش با تعداد پیکسل ها چگالی پیکسل را مشخص می کند.
رزولوشن:
رزولوشن معیاری است که تولیدکنندگان با استفاده از آن کیفیت صفحه نمایش را توضیح می دهند.به طور ساده رزولوشن عبارت است از تعداد کل پیکسل های موجود برروی صفحه نمایش. در تئوری هر چه رزولوشن بالاتر باشد صفحه نمایش بهتر خواهد بود. رزولوشن می تواند با اندازه صفحه نمایش ترکیب شود و برای مشخص کردن چگالی پیکسل بکار برده شود.
چگالی پیکسل:
چگالی پیکسل مهمترین معیاری است که به تنهایی می تواند برای بیان کیفیت صفحه نمایش بکار برده شود. چگالی پیکسل بر حسب تعداد پیکسل در واحد اینچ (ppi) سنجیده می شود. هرچه این معیار عدد بالاتری باشد تصویر شارپ تر و صفحه نمایش بهتری خواهید داشت. صفحه نمایش های دارای چگالی پیکسل کمتر از 200 ppi صفحه نمایش با رزولوشن پایین، صفحه نمایش های دارای چگالی پیکسل بین 200 ppi تا 300 ppi صفحه نمایش با کیفیت متوسط و صفحه نمایش های با چگالی پیکسل بیشتر از 300 ppi صفحه نمایش با رزولوشن بالا محسوب می شوند.
نکته انتخاب: اگر می خواهید دو تلفن هوشمند مختلف با اندازه برابر که دارای سایر ویژگی های برابر هستند را مقایسه کنید، دستگاهی را که دارای چگالی پیکسل بالاتری می باشد را انتخاب کنید.
تکنولوژی صفحه نمایش:
TFT_LCD: بازار تلفن های هوشمند با 3 تکنولوژی مختلف صفحه نمایش اشباع شده است. مشهورترین آنها TFT-LCD (Thin Film Transistor Liquid Crystal Displays) نامیده می شود. صفحه نمایش TFT-LCD دارای قیمت تقریبا پایین هستند و تولید آن آسان است. این نوع صفحه نمایش ها در نور داخل اتاق به خوبی کار می کنند. با وجود محبوبیت این نوع صفحه نمایش، آنها دارای نقایصی نیز می باشند. مهمترین نقص این صفحه نمایش ها زاویه دید محدود آنها است (این زاویه معمولا 35 درجه است). صفحه نمایش های TFT-LCD تنها قادر به نمایش رنج محدودی از رنگ ها هستند و با تغییر زاویه دید این رنگ ها به صورت غیر واقعی تغییر می کنند. صفحه نمایش های TFT-LCD سرعت تغییر پایینی دارند (یعنی اینکه عوض شدن تصاویر و نمایش آنها برروی صفحه نمایش سریع نیست) که موجب می شود استفاده از آنها برای پخش ویدیوهای HD مناسب نباشد.
IPS-LCD:
صفحه نمایش هایIPS-LCD (In-Plane Switching Liquid Crystal Display) نوع تکامل یافته تکنولوژی TFT-LCD هستند. زاویه دید این صفحه نمایش ها نسبت به TFT-LCD ها بسیار بیشتراست.
این تکنولوژی رنگ ها را بسیار دقیق نمایش می دهد و نرخ کنتراست بالایی دارد؛ به این معنی که می توان از آن در زیر نور مستقیم آفتاب استفاده کرد و نیز از آن به عنوان یک کتابچه دیجیتال (eBook reader) استفاده کرد.IPS-LCD ها نسبت به LCD های معمول تصویر باکیفیت بالاتری را عرضه می کنند و توان کمتری مصرف می کند.
Super AMOLED:
تکنولوژی Super AMOLED(In-Plane Switching Liquid Crystal Display) در حال حاضر بهترین نوع تکنولوژی در بازارتلفن هوشمند محسوب می شود. این نوع صفحه نمایش ها سبک و بادوام هستند. می توان از زوایای دید بسیار وسیعی از آن استفاده کرد بدون اینکه تصویر دچار اعوجاج و یا خراب شدن رنگ شود. صفحه نمایش Super AMOLED سرعت تغییر تصویر بسیار بالایی دارد که آن را به وسیله ای مناسب برای تماشای ویدیو و انیمیشن های HD تبدیل می کند. این تکنولوژی همچنین دارای بهره انرژی بسیار بهتری نسبت به سایر تکنولوژی های قدیمی تر است. این صفحه نمایش ها همچنین دارای نرخ کنتراست بالای می باشند که امکان استفاده از آنها را زیر نور مستقیم آفتاب و استفاده به عنوان eBook reader ممکن می کند. Super AMOLED رنج وسیعی از رنگ ها را با دقت بسیاربالا تولید می کند و دارای بیشترین چگالی پیکسل بین تمام صفحه نمایش های تلفن هوشمند می باشد. نتیجه، تصویر با کیفیت بسیار عالی در این نوع صفحه نمایش است.
2- باتری:
عمر باتری: عمر باتری یک معیاربسیار مهم در انتخاب می باشد، ولی متاسفانه تخمین و پیش بینی آن مشکل است. این بدان علت است که عمر باتری شدیدا به نحوه استفاده از تلفن بستگی دارد. در هر صورت آنچه که واضح است، این است که هرچه باتری برای مدت بیشتری انرژی ذخیره کند گوشی شما بهتر خواهد بود.
اگرچه تخمین و پیش بینی عمر باتری دشوار است اما تولید کنندگان آن را تحت عنوان "زمان مکالمه" و"زمان روشن بودن بدون فعالیت" بیان می کنند.عددهایی که در این معیار بیان می شوند مفید هستند ولی باید با احتیاط با آنها برخورد شود، زیرا اثبات ادعای تولیدکنندگان در این باره آسان نیست و نیز اعمال این معیار به نحوه ی استفاده شما از تلفن امکان پذیر نیست. شاید بهترین راه تخمین عمر باتری یک نوع گوشی خاص، مطالعه نظرات دارندگان آن بر روی صفحات وب (وبسایت های به اشتراک گذاشتن نظرات کاربران) باشد.
عمر باتری شما هرچقدر باشد، همیشه داشتن یک شارژر ذخیره و نیز باتری پر یدکی کار خوبی در مواقع اضطراری خواهد بود.
نوع باتری:
معمولا تمام تلفن های هوشمند از باتری های لیتیوم- ین استفاده می کنند. پیشرفت های جدید تکنولوژی (مانند باتری های لیتیوم- پلیمر) هنوز به طور کامل نتوانسته اند به بازار تلفن های هوشمند داخل شوند.
باتری های تعویض شدنی:
باتری بیشتر تلفن های هوشمند قابلیت تعویض دارند. در این مورد iPhon استثنا می باشد، زیرا نمی توان باتری آن را تعویض کرد.
3- حافظه:
نوع و اندازه حافظه: حافظه تلفن هوشمند بر اساس دو نوع حافطه که عبارت اند از حافظه ثابت (حافظه داخلی ) یا حافظه بسط پذیر توضیح داده می شود. حافظه داخلی عمدتا برای راه اندازی تلفن استفاده می شود. حافظه بسط پذیر به صورت عمده برای ذخیره اطلاعات بکار برده می شود. جز در برخی موارد استثنا، نمی توان حافظه داخلی را افزایش یا بروز کرد؛ این در حالی است که شما همیشه می توانید حافظه بسط پذیر را افزایش دهید.
حافظه بسط پذیر از اهمیت برخوردار است زیرا این حافظه تعداد آهنگ ها، ویدیو ها ، عکس ها و یا کتاب های دیجیتالی را تعیین می کند که شما می توانید به همرا ه داشته باشید. این حافظه همچنین تعین کننده تعداد نرم افزارهای کاربردی و آهنگ های زنگ است که می توانید بر روی گوشی خود نصب کنید.
از آنجایی که ظرفیت حافظه داخلی در کارخانه ثابت شده است، بهتر است گوشی را انتخاب کنید که دارای حداکثر حافظه داخلی ممکن باشد. تلفن های هوشمند پایه معمولا دارای حافظه داخلی کمتر از 4 گیگابایت هستند. تلفن های هوشمند استاندارد معمولا دارای 8 گیگابایت حافظه داخلی هستند. تلفن های هوشمند کارا معمولا به همراه حافظه داخلی 16گیگابایت یا بیشترارائه می شوند.
از آنجایی که مقدار حافظه بسط پذیر قابل افزایش است، مقدار قرار داده شده توسط کارخانه زیاد اهمیت ندارد. حافظه های با ظرفیت بالاتر می توانند جایگزین حافظه قبلی شوند، زمانی که به آن نیاز باشد یا بودجه اضافی دردسترس باشد. محبوب ترین نوع کارت حافظه بسط پذیر مورد استفاده در تلفن های هوشمند کارت های حافظه SD(Secure Digital Cards) هستند. کارت های حافظه SD در شکل های گوناگونی عرضه می شوند بنابراین باید دقت کنید گوشی انتخاب کنید که قابلیت استفاده از کارت حافظه مورد نظر شما در آن وجود داشته باشد.
درایور های حافظه دیسکی:
تلفن های هوشمند دارای درایور حافظه های دیسکی (مانند CD، DVD، دیسک نوری و یا دیسک مغناطیسی) نیستند.
4- چیپ های پردازنده (CPU Chips):
پردازنده: حدود 85 درصد پردازنده های مورد استفاده در تلفن های هوشمند بر اساس طراحی شرکت ARM Holdings است. ARM چیپ های خود را در اختیارشرکت های مختلف تولید کننده تلفن هوشمند قرار می دهد و این شرکت ها از این چیپ ها به گونه ای که با محصول تولید خودشان مطابقت داشته باشد، سفارشی می کنند.
برترین چیپ های ARM در حال حاضر دارای یک یا 2 هسته هستند(یک یا 2 هسته بر روی یک چیپ) ودارای سرعت هایی بین 95MHz تا 1GHz هستند. دستگاه های استاندارد سرعت های بالای 500Mhz دارند و دستگاه های کارا تر دارای سرعت بالاتر از 720MHz هستند.
بقیه تلفن ها ی هوشمند باقی مانده که در حدود 15% هستند بر اساس تکنولوژی شرکت اینتل که پلاتفورم x86 نامیده می شود، هستند. چیپ های بر اساس طراحی x86 در حال حاضر توسط شرکت های Intel و AMD تولید می شوند. هر دو پلاتفورم x86 و ARM به خوبی طراحی شده اند و به اندازه ای قوی هستند که بتوانند تمام عملکردهایی که نیاز است توسط تلفن هوشمند انجام شوند را بدرستی انجام دهند. با این وجود به نظر می رسد که پلاتفورم ARM در رابطه با عمر باتری دارای عملکرد بهتری است. این قابلیت مخصوصا برای دستگاه هایی که از آنها انتظار می رود به طور پیوسته با دنیای بیرون ارتباط بیسیم داشته باشند، بسیار مفید است.
سرعت پردازنده: سرعت پردازنده ها بر حسب میلیون محاسبات در ثانیه که مگاهرتز(MHz) نامیده می شود،یا میلیارد محاسبات در ثانیه که گیگاهرتز(GHz) نامیده می شود سنجیده می شود. واضح است که هرچه سرعت پردازنده بیشتر باشد تلفن بهتر خواهد بود.
تا همین اواخر تلفن های هوشمند تنها دارای یک پردازنده بودند؛ این سبب می شد که کار مقایسه سرعت ها ساده باشد. زمانی که تولید کنندگان پردازنده شروع کردند به قرار دادن بیش از یک پردازنده بر روی یک چیپ تنها، مقایسه سرعت پردازنده ها اندکی مشکل شد. در پردازنده های چند هسته ای سرعت بر اساس توان عملیاتی چیپ اندازه گیری می شود نه بر اساس سرعت ساعت پردازنده.توان عملیاتی عبارت است از حاصلجمع تمام عملکرد های محاسباتی که چیپ در یک ثانیه انجام می دهد. به عنوان مثال، اگر سرعت یک پردازنده یک هسته ای با سرعت 1GHz با یک پردازنده دو هسته ای با سرعت مشابه را مقایسه کنیم، پردازنده دو هسته ای توان عملیاتی دوبرایر پردازنده یک هسته ای دارد.
حالت چطوره
دستت درد نکند پستهای خوبی گذاشتی .
(مسئول ازمایشگاه)