به صورت کلی دو مبحث "ارتباط با دنیای بیرون" و "تکنولوژی مالتی مدیا" را بررسی می کنیم. ادامه مطالب مربوط به این راهنما در قسمت های 3 و 4 در ادامه منتشر خواهد شد.
5-ارتباط با دنیای بیرون:
ارتباطات بیسیم:
تلفن های هوشمند از بیش از 4 نوع مختلف ارتباط رادیویی داخلی استفاده می کنند. بلوتوث به گوشی شما امکان ارتباط با سایر دستگاه های دیجیتال در محیط اطراف آن را می دهد. WiFi حباب بیسیم بزرگتر و وسیعتری را فراهم می کند، که به گوشی شما امکان می دهد به یک شبکه کامپیوتری متصل شود، و سپس از آن طریق به دنیا اینترنت متصل شود. ارتباط رادیویی باند وسیع بیسیم (Wireless Broadband) که همچنین تحت عنوان شبکه های تلفن همراه 3G و 4G شناخته می شوند، گوشی شما را از طریق دکل های تلفن همراه به دنیای بیرون متصل می کند. در ادامه این روش های ارتباط رادیویی دقیق تر بررسی می شوند.
بلوتوث:
بلوتوث نامی است که توسط صنعت کامپیوتر به امواج رادیویی با توان پایین و در رنج کوتاه داده شده است. تقریبا تمام تلفن های هوشمند دارای بلوتوث هستند. این تکنولوژی برای ارتباط وسایلی مانند تلفن به هدست، صفحه کلید و یا میکروفون طراحی شده است.
WiFi:
WiFi تکنولوژی ارتباط رادیویی با سرعت بالا و رنج متوسط است که بر روی تقریبا تمامی تلفن های هوشمند امروزی پیاده شده است. WiFi در ابتدا برای ارتباط دستگاه های موبایل مانند تلفن های هوشمند به شبکه های محلی یا وسیع و نیز ارتباط با اینترنت استفاده شده است. استاندارد WiFi از چندین سرعت انتقال مختلف پشتیبانی می کند. بیشترین این سرعت ها از پخش ویدیویی پشتیبانی می کند.
باند وسیع بیسیم (Wireless Broadband):
باند وسیع بیسیم هنر تکنولوژی تلفن همراه در حال حاضر است. این ارتباط رادیویی دارای توان متوسط، رنج بلند و تکنولوژی ارتباط رادیویی با سرعت زیاد است که در تمام تلفن های هوشمند به کار می رود.در میان استانداردهای باند وسیع بیسیم چندین تکنولوژی و فرمت های رادیویی وجود دارند که در حال رقابت با همدیگر هستند. هر کدام از سرویس دهندگان تلفن همراه نوعی از سیگنال رادیویی که در شبکه آنها کاربرد دارد را انتخاب می کنند.
دو نکته اساسی در رابطه با انتخاب شبکه بیسیم نرخ انتقال اطلاعات و ناحیه تحت پوشش شبکه می باشد. تکنولوژی اساسی که سرعت های انتقال بیشتر و بیشتر را فراهم می کند توسط یک مجموعه از استاندارده ای صنعتی که تضمین کننده سازگاری تلفن و شبکه بیسیم متصل به آن است، اداره می شود. این استاندارد ها همچنین تضمین کننده سازگاری شبکه های بیسیم مختلف(مانند ایرانسل و همراه اول) می باشند. سیستم های تلفن بیسیمی که از یک نسل یکسان بهره می برند دارای سرعت های انتقال یکسانی هستند(مانند استفاده از 2G توسط ایرانسل و همراه اول).
پیش زمینه تاریخی:
شبکه های بیسیم در طول زمان برای ارائه نرخ انتقال هر چه بیشتر صدا و داده در حال پیششرفت بوده اند. این پیشرفت ها در قالب نسل های مختلف دسته بندی شده اند به صورتی که هر نسل از نسل قبلی سریعتر است.
اولین نسل سیستم تلفن همراه شبکه 1G نامیده می شود.این سیستم تلفن همراه اولیه از سیگنال های رادیویی آنالوگ استفاده می کرد و از تکنولوژی سویچ مداری برای اتصال تماس های مختلف از سراسر استفاده می کرد. نسل دوم تلفن همراه که 2G نامیده می شود شروع به ارسال و دریافت سیگنالهای رادیویی دیجیتال کرد و همچنال از تکنولوژی سویچ مداری استفاده می کرد. نسل سوم تلفن همراه (3G) نیز همچنان از تکنولوژی سویچ مداری برای تماس های صوتی استفاده می کرد، اما برای انتقال داده از تکنولوژی سوچ بسته ای استفاده می کرد. در نسل چهارم تلفن همراه (4G) از سویچ بسته ای هم برای تماس صوتی وهم برای انتقال داده استفاده می شود. سویچ بسته ای بر پایه پروتوکل IP برای جمع کردن کل بار ترافیکی بر روی اینترنت استفاده می کند.
خدمات جهانی:
بازار تلفن همراه جهانی توسط مجموعه ای از استانداردهای صنعتی که متضمن تولید تلفن های سازگار با تکنولوژی انتقال که توسط شرکت های مربوطه استفاده می شوند، می باشد. تبعیت از این استاندارد ها به تلفن های همراه اجازه می دهد به صورت پیوسته و نا محسوس بتوانند از یک شرکت فراهم کننده شبکه بیسیم (مانند ایرانسل) به شبکه دیگر (همراه اول) و بلعکس سویچ کنند، در حالی که شما در حال عبور از ناحیه تحت پوشش این شبکه ها هستید. اگر شما قصد مسافرت بین المللی دارید بهتر است اطمینان حاصل کنید که شبکه بیسیم کشور مورد نظر توسط تلفن هوشمندی که می خواهید خریداری کنید پشتیبانی می شود. برخی تلفن های هوشمند دارای رادیوهای مخصوصی هستند که به جای ارتباط با دکل های تلفن همراه با ماهواره های درحال چرخش در مدار ارتباط برقرار می کنند. تلفن های ماهواره ای به طور ویژه دارای اهمیت خواهند بود اگر شما قصد مسافرت در نواحی را دارید که دارای خدمات بد تلفن هستند. باید توجه داشت که تلفن های ماهواره ای و نیز استفاده از خدمات آنها گران هستند
سایر رادیوهای ویژه:
برخی از تلفن های هوشمند دارای روتور Mi-Fi داخلی هستند. این روتورها از ارتباط تلفن با شبکه داده سلولی برای فراهم کردن یک Wi-Fi hot spot برای کامپیوتر های اطراف استفاده می کنند. اگرچه استفاده از دریافت کننده FM داخلی نادر است ولی برخی تلفن های هوشمند از این قابلیت برخوردارند.
پیام ها:
پیام کوتاه یا SMS ویژگی استاندارد برای تمام تلفن های هوشمند می باشد. نرم افزاری که قابلیت استفاده از پیام کوتاه را فعال می کند بر روی دستگاه های مختلف از پیش نصب شده است و معمولا در ارتباط بسیار نزدیکی با سیستم عامل تلفن هوشمند می باشد. محدودیت طول پیام کوتاه در کشورهای مختلف متفاوت است. در آمریکا این تعداد 160 کاراکتر است. در ایران برای پیام کوتاه به زبان انگلیسی این محدودیت مانند آمریکا 160 کاراکتر است در حالی که برای پیام کوتاه به زبان فارسی تنها 70 کاراکتر می باشد!
پیام فوری IM-Instant Messaging:
IM یک سرویس پیام مبتنی بر وب می باشد که امکان ارتباط از طریق متن، صدا و تصویر را بین دو یا چند استفاده کننده به صورت همزمان فراهم می کند(به عنوان مثال چندین شرکت کننده به صورت همزمان و در زمان واقعی با همدیگر از طریق اینترنت ارتباط دارند ). IM نیز به صورت یک ویژگی استاندارد بر روی بسیاری از تلفن های هوشمند قرار دارد. نرم افزار IM معمولا با درخواست شرکت فراهم کننده بیسیم توسط تولید کننده از پیش نصب می شود. امکان ارتباطاز این طریق به کسانی که قسمتی از یک شبکه بیسیم مشترک هستند و یا کسانی که از یک نرم افزار IM یکسان (صرف نظر از نوع شبکه بیسیم آنها) استفاده می کنند، محدود می شود. مشخصات IM می تواند بسته به نوع نرم افزار مورد استفاده در گوشی های مختلف ممتفاوت باشد
پیام چندرسانه ای(Multimedia Messaging-MMS):
MMS در واقع نسل پیشرفته تر سرویس SMS است. MMS برای فرستادن عکس و ویدیوی دیجیتال از تلفن های هوشمند مجهز به دوربین استفاده می شود. از آن همچنین برای فرستادن خبر و آهنک زنک استفاده می شود. نرم افزار MMS بر روی بیشتر تلفن های هوشمند به صورت از پیش نصب شده قرار دارد و در ارتباط بسیار نزدیکی به سیستم عامل قرار دارد.
ایمیل:
ایمیل قابلیت استانداردی اس که بر روی همه تلفن های هوشمند قرار دارد. نرم افزار ایمیل معمولا توسط تولیدکننده تلفن همراه و بر اساس درخواست شرکت فراهم کننده شبکه بیسیم، به صورت از پیش نصب شده بر روی تلفن قرار داده می شود. نرم افزار ایمیل نیز در ارتباط بسیار نزدیکی به سیستم عامل قرار دارد و ویژگی های آن از یک دستگاه به سایر دستگاه ها متفاوت است. تلفن های هوشمند می توانند به طور همزمان به حساب های ایمیلی مختلف وصل شوند، بنابراین کاربران می توانند به همه حساب های شخصی و تجاری خود به طور همزمان دسترسی داشته باشند.
اگر شما در فکر استفاده از همه یا تعدادی از ویژگی های بیان شده هستید، بررسی کنید که آیا این ویژگی ها در محدوده سرویس های دردسترس شما است؟ اگر این سرویس ها برای شما در دسترس نباشند(مثلا همین چند وقت قبل این امکانات برای کاربران همراه اول دردسترس نبودند!) تهیه تلفن هوشمند پشتیبان این سرویس ها فقط برایتان هزینه اضافه به ارمغان می آورد.
اتصال به سایر وسایل از طریق سیم:
تمام تلفن های هوشمند امکان همزمان سازی با سایر دستگاه ها را دارند. همزمان سازی (Synchronization) به تلفن هوشمند اجازه می دهد که به صورت اتوماتیکی نسخه پشتیبان از کلیه فایل ها تهیه کند، فایل ها را با دستگاهی که به آن متصل است به اشتراک بگذارد و ایمیل، تقویم،یادداشت ها وآدرس های دفترچه تلفن را بروز کند. همزمان سازی ویژگی استانداردی برای همه تلفن های هوشمند می باشد. طی پروسه ای که tethering نامیده می شود، تلفن های هوشمند همچنین می توانند برای فراهم کردن ارتباط اینترت برای کامپوتر یا لپ تاب مورد استفاده قرار گیرند.
ویژگی های تلفن های استاندارد:
ویژگی های ذکر شده پایین معمولا در تلفن هوشمند شما وجود دارند یا به عنوان خدمات توسط شرکت ارائه دهنده شبکه بیسیم شما ارائه می شود. نحوه عملکرد این ویژگی ها و خدمات بستگی به شرکت ها و نوع گوشی متفاوت است.
-سرویس نامه صوتی(Voice-mail)
-نمایشگر شماره تماس گیرنده(Caller ID)
-شماره گیری مجدد خودکار
-سرویس انتظار مکالمه
-سرویس تلفن کنفراسی(چند نفره)
-سرویس بیصدا کردن زنگ
-تشخیص صدا و کنترل صدا
-دفترچه تلفن/ دفترچه آدرس
-تماس از طریق هندزفزی
پورت و فیش ها اتصالی:
دستگاه پایه: یک پورت USB 1.1
دستگاه استاندارد: یک پورت USB 2.x؛ یک پورت استریو(دو کاناله) 3.5 mm یا یک پورت مونو(تک کاناله) 2.5 mm هدفون.
دستگاه کارا: 2 یا تعداد بیشتر پورت USB 2.x
تثبیت موقعیت:
تثبیت موقعیت یکی از تکنولوژی های اساسی است که این دستگاه ها را به تلفن هوشمند تبدیل می کند. قابلیت تثبیت موقعیت از نظر جغرافیایی موقعیت و جهت دهی فیزیکی به شما امکان می دهد که خدمات و قابلیت هایی دسترسی داشته باشید. GPS، عقربه دیجیتال و شتاب سنج از جمله قابلیت هایی هستند که در بیشتر تلفن های هوشمند امروزی در دسترس هستند.
6- تکنولوژی مالتی مدیا:
دوربین:
از چندین سال پیش شرکت های تولید کننده شروع به قرار دادن دوربین در تلفن های هوشمند کردند. این کار سبب افزایش محبوبیت تلفن های هوشنمد و نیز افزایش رقابت بین شرکت های تولدید کننده شده است به گونه ای که هرروزه تولید کنندگان دوربین های پیشرفته تر و با تعداد پیکسل بالاتر به بازار عرضه می کنند.
با بهبود قدرت پردازش و سرعت پردازنده ها تولید کنندگان شروع به قرار دادن قابلیت فیلم برداری در دوربین های خود کردند. امروزه اکثر محصولات دارای دو دوربین می باشند که یکی از آنها برای ارتباط تصویری هنگام برقراری تماس در جلوی گوشی قرار داده می شود.
امروزه دارا بودن یک دوربین 5 مگاپیکسلی امری عادی در تلفن های هوشمند می باشد. تلفن های هوشمند پیشرفته دارای دوربین هایی با قابلیت پشتیبانی از ویدیوهای با کیفیت HD می باشند.
واحد پردازنده گرافیکی(GPU):
واحد پردازنده گرافیکی برای برآورده کردن نیازهای محاسباتی صفحه نمایش های دیجیتال لمسی با رزولوشن بالا، به تلفن های هوشمند اضافه شده است. بازار پردازنده های گرافیکی در اختیار دو شرکت مختلف می باشد) که عبارت اند از PowerVR و Broadcom). PowerVR خط SGX پردازنده گرافیکی و Broadcom خط Aderno آن را فراهم می کنند.
PowerVR از مدل مشابه شرکت ARM (همانطور که در قسمت پردازنده گفته شد از سازندگان پردازنده تلفن های وشمند است) استفاده می کند ولی شرکت Broadcom از پردازنده های گرافیکی خود استفاده می کند.
همانند سایر قطعات تلفن هوشمند در مورد پردازنده گرافیکی نیز دسته بندی زیر انجام شده است.
دستگاه پایه: هیچ کدان از پردازنده های شرح داده شده بالا را ندارد
دستگاه کارا: یکی از چیپ های SGX شرکت PowerVR یا Aderno شرکت Broadcom را دارد.
پخش کننده های صوت و تصویر:
همه تلفن های هوشمند به همرا ه نرم افزارهای از پیش نصب شده که امکان پخش فایل های مالتی مدیا مانند آهنگ ها و ویدیو ها و نیز استفاده از رادیوی اینترنتی را فراهم می کنند، عرضه می شوند.