فهرست :
علل گرانی مسکن در بانهساخت و ساز های بی رویه و بدون مجوز
برای یک جوان ایرانی همیشه دست انداز هایی در جاده زندگی وجود دارد که مسکن یکی از آنهاست هر چند ازدواج هم به اندازه مسکن مهم است!!! اما در اولویت و تقدم یکی از این دو مانده ایم.موج گرانی بر همه چیز سایه افکنده است اما در این میان مسکن یک سر و گردن از بقیه سر تر است.
دلایل متنوعی را می توان برای این افزایش قیمت مسکن در نظر گرفت.خصوصا علاوه بر مشکلات و دلایلی که به طور کلی برای شهر های مختلف می توان به صورت اشتراکی نام برد بانه دارای ویژگی های دیگری هم هست که بر قیمت ها در این شهر تاثیر دارد و این دلایل بیشتر بدلیل موقعیت بانه در حوزه تجارت است.
جمعیت شهر نشین در این چند سال بسیار بالا رفته است برای درک این افزایش لازم نیست تا نمودار و یا گرافی رسم شود این افزایش کاملا حس می شود.علاوه بر زاد و ولد جمعیت شهر نشین ، بیشتر جوانان و خانواده های روستا های اطراف برای استفاده از بازار بانه به شهر مهاجرت می کنند و این مسئله یکی از معضلات این شهر است.از دو دید می توان به این مشکل نگاه کرد:
با افزایش جمعیت شهر نشین از جمعیت روستا ها کاسته می شود و در نتیجه آن مواد و محصولاتی که قبلا توسط روستا ها تولید می شد اکنون به دلیل مهاجرت روستا نشینان باید از شهر های دیگر وارد شود و به دلیل هزینه های حمل و نگه داری این مواد و محصولات، قیمت خرید مشتری در این محصولات افزایش می یابد.
همچنین علاوه بر افزایش قیمت مواد مصرفی ، خانوار های مهاجر به شهر، نیاز به مسکن دارند و با توجه به بافت قدیمی بانه، ایجاد مسکن برای تمامی خانوار ها ممکن نبوده و در نتیجه فاصله عرضه و تقاضا در بازار مسکن بسیار زیاد خواهد بود که نتیجه آن افزایش قیمت مسکن و زمین خواهد بود.
به دلیل وضعیت اقتصادی و سیاسی بانه، همزمان با رشد اقتصادی بانه، بازار زمین این شهرستان هم رشد زیادی را شاهد بود و در صورتی که فاصله مورد مطالعه را یک دهه در نظر بگیریم( از سال 1377 تا سال 1387) این رشد به صورت نمایی و دارای شیب زیادی است. افزایش قیمت زمین به عنوان سنگ بنای مسکن، باعث بالابودن هزینه تمام شده میکن و افزایش قیمت آن خواهد بود اما علل گرانی زمین را می توان در جاهای دیگر جستجو کرد.
افزایش بدون رویه ساخت و ساز در بانه، باعث کمیاب شدن مصالح و خدمات ساختمان سازی در شهرستان بانه می شود. با نایاب شدن این مصالح، دلالان وارد معرکه شده و در ازای قیمت های نجومی ، مصالح را در اختیار فرد قرار خواهند داد و این به رویه معمول در ساختمان سازی مبدل خواهد شد در نتیجه قیمت ها از سطح واقعی خود بسیار بالاتر خواهد رفت و در نتیجه ان قیمت تمام شده یک باب ساختمان مسکونی بسیار بالاتر از مقدار معمول خواهد بود.
با افزایش پول نقد در میان مردم ، مردم در ترس از دست دادن سرمایه خود هر بار به یک بازار روی می آورند و تعادل در بین عرضه و تقاضای آن را به هم می زنند.یک بار بازار موبایل، بار دیگر بازار زمین و ...
در کشور های با امنیت اقتصادی بالا ، مردم با سرمایه گذاری در بخش های خصوصی و دولتی سعی می کنند تا چرخه اقتصاد کشور را به سهم خود، چند درجه هل دهند اما در کشور هایی مانند ایران، که شکاف میان صنعت و مردم، و یا بورس و مردم بسیار زیاد است و سرمایه گذاری در این بخش ها به عنوان یک ریسک بزرگ تلقی می شود مردم به جای روی آوردن به بازار های مالی رسمی، سعی می کنند یک نیاز جامعه را به بازار پر درآمدی تبدیل کنند.که نمونه آن را در مورد موبایل و زمین شاهد بودیم.
بانه بسیار شدیدتر از شهرهای دیگر ایران ، این پدیده را تجربه کرده است.در طی سالهای اخیر بانکها با دادن وامهای مضاربه ای و وامهایی در قبال طرحهای اشتغالزایی کارشناسی نشده به مردم،باعث افزایش نقدینگی در میان مردم شدند و مردم هم برای اینکه این پول در تجارتی بکار گیرند که بتوانند در مدت کوتاهی نرخ بهره بسیار زیاد آن را پرداخت کنند وارد بازار های متفاوتی شدند که بازار زمین و مسکن یکی از آنها بود.اما این بازار جوابگوی این سیل جمعیت نبود و در نتیجه گاهی اوقات در مدت زمان یک روز یک زمین، چند بار خرید و فروش می شد و همین باعث بالا رفتن قیمت زمین و به وجود آمدن یک سطح کاذب از قیمت زمین و مسکن شد بعد از آن بازار زمین در یک حالت قفل شدگی قرار گرفت تقاضا برای فروش زمین بسیار بالاتر از تقاضا برای خرید بود.در بازار های مالی این حالت باعث کاهش قیمت ها می شود اما در مورد بازار زمین بانه، به دلیل اینکه فرد شانه زیر بار وام و بهره بسیار زیادی قرار داده بود نمی توانست به هر قیمت زمین خود را بفروشد و به همین دلیل منتظر افزایش قیمت می ماند و در نتیجه بازار در رکود قرار گرفت و خرید و فروش تا نزدیک خط صفر کاهش پیدا کرد.
همین نبود امنیت سرمایه گذاری علمی ، و همچنین فرهنگ سرمایه گذاری باعث شده است تا مردم از زمین و مسکن به عنوان سرمایه یاد کنند و هجوم جمعیت به سوی این دو هم باعث رونق بازار به صورت کاذب وموقت، و سپس رکود آن برای مدت زمانی طولانی خواهد شد.
ساخت و ساز های بی رویه و بدون مجوز
ساخت و ساز های بی رویه در حاشیه شهر که بدون مجوز صورت می گیرد علاوه بر اینکه باعث نا همگون شدن بافت شهر در آینده می شود مشکلاتی دیگر را هم برای صاحب ملک و هم برای دیگر شهروندان ایجاد می کند.مالکان زمین های کشاورزی اطارف شهر برای اینکه زمینهای خود را وارد محدوده شهر کنند این زمینهای را به افراد کم درآمد و نا آگاه می فروشند و این امر باعث بالا رفتن زمین در محدوده شهر می شود.
همچنین به دلیل اینکه نقشه تفکیک مالکان خرده، با نقشه شهرسازی و توسعه شهر هماهنگ نیست مشکلات بسیاری را برای شهر پدید خواهد آورد نمونه های بسیاری را در این باره دیده ایم که یک بلوار و یا یک خیابان بدلیل اینکه ساختمان بدون مجوز در مسیر این بلوار ساخته شده است تا چندین سال بدون استفاده می ماند.
بانه دارای بافت قدیمی است و تمایل به حفظ این بافت دارد.حداقل تغییر این بافت چندین سال زمان می برد.قسمت هایی از بانه همانند ( بانه کوون) که جزء بافت قدیمی و مرکزی شهر است بدلیل وجود کوچه های تنگ که راهی برای تخریب و خاک برداری ندارد مطمئنا مدتها طول خواهد کشید تا این بافت تغییر کند. هر چند شهرک های جدید الاحداث که در اطراف شهر ساخته شده اند قوانین شهر سازی را رعایت کرده اند و دارای نما و بافت شهری هستند اما تراکم در بافت قدیمی که بیشتر سطح شهر را در بر گرفته است کم است.به دلیل عدم ساخت و ساز های حرفه ای در بخش مسکن بانه، بیشتر ساختمان هایی که توسط بخش خصوصی ساخته می شود فقط یک باب ساختمان مسکونی بوده وشرکت های ساختمان سازی به صورت انبوه به ساختن مجتمع های مسکونی روی نمی آورند و این به دلیل کمبود دانش فنی پیمانکاران و مقاطعه کاران بخش مسکن است.با ساختن مجتمع های مسکونی و آپارتمانی به راحتی می توان تراکم را در این شهر افزایش داد و نگرانی کمبود مسکن در بانه را حل کرد.همچنین با توجه به اینکه شهر از طرف نیمه غربی هنوز برای گسترش فضا دارد با ساختن شهرک های آپارتمانی ، می توان مردم بسیاری را صاحب خانه کرد.
فایده دیگر مجتمع های مسکونی این است که،با وجود این مجتمع ها دیگر مردم به دنبال خرید زمین برای ساختن منزل نخواهند بود بلکه یک آپارتمان با کسری از هزینه های ساختن منزل مسکونی ،جوابگوی نیاز آنها خواهد بود.
مهدی موسوی یکی از مدیران بانه پدیا است.قبلا در مورد تکنولوژی در سایتهای مختلفی می نوشت اما اکنون بیشتر به برنامه نویسی و طراحی نرم افزار مشغول است.از سال 90 در شرکت ژیار سافت به کار مشغول است.
لیست پست های مهدی موسوی